• Verkocht
Gravure Sixbirum en Liauckama State
search
  • Gravure Sixbirum en Liauckama State
  • Gravure Sixbirum en Liauckama State
  • Gravure Sixbirum en Liauckama State

Gravure Sixbirum en Liauckama State

€ 17,50
Inclusief belasting
Aantal
Verkocht

Sixbirum.

Sexbierum is ontstaan op een terp op een kwelderwal langs de Waddenzee. In 1275, de oudste zekere vermelding, wordt de naam van het dorp geschreven als Sixtisberen, in 1322 als Sixtebeeren, in 1324 in het Latijn als Beati Sixti Borum, in 1371 als Sexberum, in 1456 als Sixtiberum en in 1505 als Sexbierum. Berum/Bierum is de datief meervoud van het Oudfriese bêre, dat schuur of huis betekent. Het eerste element is de persoonsnaam Sixtus, die in verband wordt gebracht met de heilige paus Sixtus II. De naam betekent dus 'de huizen van Sixtus. Een oudere vermelding Berum uit 1139 zou ook op dit dorp kunnen slaan. De verklaring van Rembertus Westerhoff, die in 1865 suggereerde dat de naam Sexbierum 'dijksterhuizen' zou betekenen, is verouderd, sinds bekend is dat de terp op een natuurlijke kwelderwal en niet op een dijk werd opgeworpen

Na de Tweede Wereldoorlog breidde Sexbierum zich uit richting Pietersbierum, waarmee het in de jaren 70 van de twintigste eeuw vergroeide. Oorspronkelijk stond het gemeentehuis van de gemeente Barradeel in Pietersbierum, maar nadat de grens een kleine honderd meter werd opgeschoven, kwam het in Sexbierum te staan. Sinds deze grenscorrectie vallen een aantal huizen van het dorp Pietersbierum sindsdien formeel onder Sexbierum. Totdat de gemeente Barradeel op 1 januari 1984 werd opgeheven, bleef Sexbierum de hoofdplaats van die gemeente. Tussen 1984 en 2018 lag het dorp in de gemeente Franekeradeel, die in 2018 opging in de gemeente Waadhoeke.

Liauckama State.

De Liauckama State is een voormalige state nabij Sexbierum in de Nederlandse provincie Friesland.

De Liauckama State was een van de grootste staten van Friesland en werd bewoond door de leden van het geslacht Liauckama. De state, die in 1824 werd afgebroken, bevatte waarschijnlijk een 13e-eeuwse kern. In 1420 werd de state voor het eerst vermeld. Nadat de oorspronkelijke state in 1824 was afgebroken werd het terrein in 1838 verkocht. Op het terrein werd in 1862 een boerderij gebouwd van gele Friese steen. Het poortgebouw van de state dateert uit 1604 en is gespaard gebleven. In het poortgebouw bevinden zich zogenaamde gimmengaten, gaten voor de duiven. Op het terrein bevindt zich een daglonerswoning uit de 19e eeuw.

Zowel de boerderij als het poortgebouw en de daglonerswoning zijn erkend als rijksmonument.

Afmeting, incl. lijst:   23 x  28,5 cm

SG-2-108
Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.